Verdrinken in een pooltje

Man, wat was Rusland-Saoedi-Arabië slecht. Ik had vooraf voorspeld dat het een slechte pot zou zijn, maar daar verdien je geen punten mee in een pool. Wel dacht ik dat beide teams even slecht zouden zijn. 1-1 had ik gegokt. Ik zat er dik naast en sta momenteel laatste.

Even een pool – spreek uit als poel – invullen is tegenwoordig zo ingewikkeld als de schrijfwijze van het woord zelf. Een pool dus. Geen poule of poel. Eigenlijk zoals het woord zwembad in het Engels dus, wat al erg verwarrend is, aangezien het woord in dezen dus drie betekenissen heeft: zwembad in het Engels en een groep van verschillende teams of iemand met de Poolse nationaliteit in het Nederlands, al klinkt in een ongelukkige Pool terecht komen wat vreemd en vies.

Pool, dus. Sinds m’n moeder ooit zo’n pooltje won, ben ik het vertrouwen in mijn eigen voetbalkennis en-instinct volledig verloren, maar toch probeer ik het iedere keer weer. Inlezen doe ik maar een beetje. Oké, ik kijk naar de uitslagen van de landen in hun laatste vijf wedstrijden, maar steeds vaker realiseer ik me dat ik tegenwoordig alleen nog maar op kennis teer die ik heb opgedaan in eerdere EK’s en WK’s, omdat ik toen nog niets beters te doen had. Iedere dag voetbalde ik, praatte ik over voetbal, keek ik voetbal en las ik over voetbal. Ik wist alles over ieder team. Een mooi leven was dat. Maar behaalde resultaten in het verleden bieden…juist. Met mijn berekeningen zou Sar nog steeds op doel staan. Cruijff als controleur, Bergkamp met Van Basten ervoor, Japie Stam achterin als noeste werker. Met mijn herinneringen op m’n netvlies zou Nederland dit WK winnen.

Ik geloof dat je je kunt verdiepen in de kwaliteiten van een team, vergelijkingen kunt trekken tussen beide teams – spelen ze gecontroleerd? Hebben ze een sterke aanval? – maar fouten maken het voetbal. Te vroeg vooruit stappen, een te korte terugspeelbal, de hoek openlaten, misgrijpen bij een corner. Dat maakt het mooi, maar onvoorspelbaar. Zoals bij de helden van Putin tegen de oliekoningen. Het wordt er dit jaar niet gemakkelijker op om die pool te winnen. Spanje heeft twee dagen voor het begin de trainer eruit gegooid, bij Portugal rommelt het door vertrekkende spelers bij de club Sporting en een rare voorzitter en bij Mexico moesten er net voor het WK nog wat spelers door hun knieën om excuses aan hun vrouw te bieden voor hun seksuele escapades met dertig prostituees. Nog wat omkoperij van Baas Putin erbij en het WK is compleet.

Het zal allemaal mee gaan spelen in de uitslag. Ik sta nu onderaan. Grote kans dat dit zo zal blijven. Het ergste: m’n vriendin staat nu boven me, het minst erg: m’n moeder doet niet mee. Als ze dit WK mee zou doen, zou ze zeker winnen; m’n moeder houdt van intriges.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.