Bottlegeflipt

Mijn leerlingen komen binnen en vier jongens gaan meteen om een tafeltje zitten in het lokaal waar ik zo wil beginnen met de les. Vanaf mijn bureaustoel zie ik dat een van de jongens de moeite neemt om zijn tas te openen voor het begin van de les. De andere drie kijken toe. Helaas haalt hij niet zijn boeken eruit, maar een flesje water. En dan begint het: vier jongens die om de beurt een flesje proberen te flippen, zodat –ie weer recht op tafel belandt, zonder om te vallen. In twee minuten valt het flesje vijf keer van tafel. Geen een keer lukt het trucje. Dan verhef ik mijn stem en beginnen we met de les. Terwijl ik de lesstof schrijf op het bord, hoor ik hoe verschillende flesjes van verschillende tafels nog verschillende keren vallen.


 
Het begon allemaal met een filmpje van de Belgische voetballer Jan Vertonghen die het er zo gemakkelijk uit liet zien. In juni pakte hij een halfvol flesje water bij de dop vast en liet ‘m in de lucht 360 graden draaien. Telkens belandde het flesje weer netjes rechtop staand op tafel. Dit herhaalde hij een aantal keer. De video van Vertonghen die zich verveelde en daarom even liet zien wat hij met een flesje water kan, werd een hit op internet. Sindsdien is de ‘bottle flip challenge’ hot bij de jongens op school. Een challenge die uit het niets is ontstaan, speciaal voor jongeren die zich kapot vervelen en toevallig een flesje in hun buurt hebben. Dan ben je op de middelbare school aan het juiste adres. 
 
De eerste week van dit schooljaar had ik nog geen flesje gezien. Even dacht ik dat het klaar was. Dat de challenge na de zomervakantie wel overgevlogen zou zijn. Dat de leerlingen het trucje zes weken lang hadden geoefend op de camping en er helemaal klaar mee waren toen ze na zes weken de challenge nog steeds niet voor elkaar hadden gekregen. Maar toen, in begin september, was er Marco Verrati. De voetballer van Paris Saint Germain dronk tijdens een wedstrijd een flesje water aan de rand van het veld, gooide dit naast zich weg op het veld en liep door. Op zich niet bijzonder, maar het flesje belandde rechtop staand in het gras. Marco Verrati wist het zelf niet, maar plots werd hij gebombardeerd tot koning van de Bottle Flip. Verrati ging viral.  
 

 

 

 

 

 

En nu zijn we een maand verder. Een maand lang hebben mijn leerlingen nu geprobeerd om hun flesje te flippen aan het begin van mijn lessen. Een maand lang heb ik gezien hoe flesjes vielen op tafel en stuiterden door het lokaal, zonder dat de challenge één keer lukte. Een maand lang ben ik de challenge aangegaan om mijn leerlingen netjes te vragen of ze hun flesjes in hun tas willen doen en deze niet meer tevoorschijn willen halen. En nu, nu ben ik er zelf klaar mee. Ik kan geen flesje meer zien. Ik raak geflipt.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.